Πολυνέρι Τρικάλων

Μηνύματα

yxybysoz - 17/04/2018 - 16:35

odżywka do paznokci

bylulo - 15/04/2018 - 12:04

site de apostas bet

ojixidi - 14/04/2018 - 23:29

creatina como tomar

evyzoqa - 14/04/2018 - 20:04

opublikowany tutaj

inonuxol - 14/04/2018 - 19:19

edzésterv fogyáshoz

The shoutbox is unavailable to non-members

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 7 επισκέπτες και κανένα μέλος

Φόρμα Σύνδεσης

 

ΓΙΑΤΡΙΚΑ

(Γράφει ο Νικόλαος Λεωνίδα Κωστούλας, συνταξιούχος καθηγητής)

Κρύωμα: Βεντούζες απλές (κούφιες) ή με αίμα. Συνήθως χρησιμοποιούσαν ειδικά ποτήρια. Εντριβή με πετρέλαιο ή τσίπουρο ή οινόπνευμα. Έπιναν βρασμένα κορόμηλα ή κράνα. Τοποθετούσαν στην πλάτη βδέλλες ή έμπλαστρο με ρετσίνι (και για πόνους) καθώς και ζεστή πλάκα ή ζεστό μέταλλο ή ζεστά πίτουρα σε πάνινο σακουλάκι στην πλάτη ή στο στήθος.

Πληγές: Για άμεση απολύμανση χρησιμοποιούσαν το κάτουρο. Αργότερα η απολύμανση γινόταν με οινόπνευμα, αν υπήρχε, ή τσίπουρο. Για να σταματήσει το αίμα τοποθετούσαν στην πληγή ξύσμα από δερμάτινο λουρί, καπνό τριμμένο ή σκόνη από αλεποπουρδή. Το σπυρί της πληγής το άλειφαν με λάδι και πασπάλιζαν πάνω του τριμμένη σουφλαμίδα.

Μέση: Για πόνους στη μέση κολλούσαν έμπλαστρο από ρετσίνι ή τραβούσαν τα πάκια.

Πονοκέφαλος: Συνηθισμένα παυσίπονα ήταν το αλγκόν και το καλμόλ.

Φτύσιμο μύγας: Συχνό φαινόμενο το «φτύσιμο της μύγας» στο μάτι, οπότε πρηζόταν και γέμιζε σκουληκάκια. Χρησιμοποιούσαν γάλα γυναίκας ή γαϊδούρας.

Κάταγμα χεριού ή ποδιού: Αποκαθιστούσαν το σπασμένο χέρι ή πόδι και το έδεναν με σανίδια μικρά, βάζοντας από το μέσα μέρος αλοιφή από ασπράδι αυγού, σαπούνι και τραγόμαλλο. Υπήρχαν κάποιοι στο χωριό που ήταν ειδικοί στην αποκατάσταση των καταγμάτων όπως και των εξαρθρώσεων (στραμπουλιγμάτων).

Χτυπημένο μέρος του σώματος (μαυρισμένο): Τοποθετούσαν σ’ αυτό

βδέλλες, που ρουφούσαν το μαυρισμένο αίμα ή βρασμένα κρεμμύδια ή στουμπισμένη τσουκνίδα με αλάτι.

Τα χαλασμένα δόντια: τα έβγαζαν με τανάλια ή κλωστή. Για να σταματήσει ο πόνος χρησιμοποιούσαν τσίπουρο ή ρίζα σκάρφης (η οποία όμως κατέστρεφε το δόντι).

Βδέλλες: Χρησιμοποιούνταν, για να ρουφήξουν στουμπισμένο (μαύρο) αίμα, για πονοκέφαλο, για κρύωμα, για  ανεβασμένη πίεση.